Academic 3, City University
Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Kowloon Tong, Hong Kong
Project Year: 2013


In light of Hong Kong’s new 3-3-4
education structure, the CityU required
a new teaching and administration
building to accommodate its expanding
intake of students.

Four key principles drove the
architect’s design solution while working
with the site parameters such as location
and height restrictions: forming a strong
connection between the remote
dormitory cluster uphill and the main
academic campus downhill;
erecting an elevated Green deck across
the sloping site to recover the existing
greenery; elevating the ground plane
to enhance permeability and natural
environment at street level;
and embedding eco-friendly design
to create a Green landmark against
the backdrop of Hong Kong’s famous
rock structure, the Lion Rock.


Maggie’s Cancer Caring Centres
Architect: Frank Gehry
Location: Tuen Mun, Hong Kong
Project Year: 2013


The latest Maggie's cancer care
centres designed by Frank Gehry,
located at Tuen Mun Hospital,
will be the first counseling facility
of this kind outside of UK.

The unique roofscape together
with the articulated landscape create
a rejuvenating and welcoming
environment, making a difference in
the lives of cancer patients and
their families.


OPUS Hong Kong
Architect: Frank Gehry
Location: The Peak, Hong Kong
Project Year: 2012


Opus Hong Kong is Frank Gehry’s
first residential development in Asia.
The remarkable building – a unique
luxury offer developed by Swire
properties – comprises 12 units, each
occupying its own floor.

Quarry blocks retain the slope behind
the tower acting as planters for lush
landscape that blends seamlessly into
the natural vegetation of the hillside.
The massing of the tower spirals gently
upward, anchored against the steep
slope of the Peak by a stack of stone
clad blocks, that are reminiscent of
rough cut blocks in a stone quarry.
These blocks are punctuated by
boat deck balconies that project from
the facade. The design takes advantage
of the panoramic views by providing
a continuous floor-to-ceiling curved glass
facade enclosing the main living spaces.

ZCB (Zero Carbon Building)
Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Kowloon Bay, Hong Kong
Project Year: 2012


The ZCB is Hong Kong’s first net-zero
energy building and it was developed
to promote low-carbon living
and showcase low/zero carbon
design and technologies.

The primary goal for the building was to
minimize energy use and generate all
power on-site. Architect designed the
building with passive design strategies
including orientation, solar shading,
a large roof overhang, natural ventilation
that provides passive cooling in the
summer, and natural heating in the
winter. The building has a tight thermal
envelope that can be mechanically
cooled or heated, but it can also be
open to the environment when
conditions are right.

Chinese Opera House
Architect: Bing Thom Architects and
                Ronald Lu & Partners
Location: West Kowloon Cultural District,
                Hong Kong
Project Year: 2016


The Chinese Opera House will be the
first of 17 arts and cultural venues
to be opened within Hong Kong's
West Kowloon Cultural District (WKCD)
and will symbolize the importance
and rich heritage of Chinese opera
for the region. Architects Bing Thom
and Ronald Lu will be joined by
Professor Qinyun Ma in a discussion
on their design proposal, which is the
first commission awarded under the
WKCD international design competition.

Occupying a prime site of 13,800
square metres, early concept designs
for the centre illustrate that the building
will provide a striking entrance to
the Cultural District. The building employs
the Moongate traditional Chinese motif
and a dynamic treatment of the facade.


Lake Dragon Residential Development
Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Guangzhou, China
Project Year: 2009


Lake Dragon Residential Development
is a high end, low density residential
project situated in Guangzhou. The
development takes its name from
the nearby Nine Dragon Lake,
an area of scenic and natural beauty.

The Sales Office comprises three
pavilions that appear to float above
a reflective pool. It won three
international design awards, a LivCom
award from UNEP, an honour for
interiors from the American Institute
of Architects Hong Kong and China's
Most Successful Design award.

Pak Tsz Lane Revitalisation Project
Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Central, Hong Kong
Project Year: 2011


To celebrate Hong Kong's link to the
1911 Chinese Revolution, the 'Origin
of Chinese Revolution' was therefore
adopted as the design theme for the
Pak Tze Lane Park. In addition to
green features, sculptures and
recreational facilities, the Park will also
incorporate exhibition panels and
three-dimensional interactive facilities
tracing the development of
revolutionary activities and events.
The ambience of Pak Tze Lane of early
years will also be re-created.

The park connected to the "green spine"
of URA H18 redevelopment to promote
an integrated pedestrian environment.
Innovative solutions will support
low carbon, and resources conservation,
and enhance the quality of
human comfort and urban climate.

United Christian College,
Dormitory and Facility Extension

Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Shun Lee, Hong Kong
Project Year: 2009

Project ambitious and successful in
combining an extremely complex
program and making the solution
seem effortless. The design is
commended for great site planning, for
optimizing the available space, and for
creating a new face for the school. The
efforts to use day light and natural
ventilation along with other sustainable
moves are appreciated.

Environmentally, the facilities are high
performance, low carbon -- specific for
HK's urban context and sub-tropical
climate. From the educational
perspective, it aspires to create "a
different sky for learning" with an
emphasis on environmentally
responsible lifestyle: a "life shaping
project" for enlightening the students
to live for a light footprint.

Hong Kong Wetland Park
Architect: Architectural Services Dept., HK
Location: Tin Shui Wai, Hong Kong
Project Year: 2006


Integrated with the natural setting of a
151-acre park, the buildings are
sensitively designed with landscaped
roofs, and a system of shading. The
visitor center includes three major
galleries, and an extensive lawn leads
to three discreet bird hides.

The design was functional and
embraced several green concepts,
in particular in recycling materials.
The palette of materials used was
innovative and sensitive to both man
and nature. The landscaping to imitate
wetland habitat was both interesting
and imaginative.

Stanley Complex
Architect: Architectural Services Dept., HK
Location: Stanley, Hong Kong
Project Year: 2005


All the functional spaces are
arranged around a courtyard, which
forms the physical and spiritual heart
of the complex. Wrapping around the
courtyard, each floor has access to or
has windows with a view of this little
piece of urban green. To reinforce the
courtyard's role as the hub of the
complex as well as the neighborhood,
the internal elevations surrounding it
are rendered almost transparent.

This fosters a sense of dialogue
among the various facilities
distributed across different levels,
whilst engaging the public on the
outside in a host of activities the
complex has to offer. The architect
attempted to frame the natural
vistas surrounding the site and
hence reminded the visitors of the
changing nature in a subtle way.

Skyhigh Creative Partners Workshop
Architect: SLHO & Associates Ltd.
Location: Tin Shui Wei, Hong Kong
Project Year: 2009


The aim of this project is to design a
multi-purpose centre, encouraging
youths living in Tin Shui Wai to get
involved in the community. it is a
place which provides the opportunity
for them to express themselves and to
identity their potential in creative
industries; hence further develop
their talents towards becoming
experts in the profession.

The jury recognizes the urbanistic
qualities in the planning configurations,
and the design exhibits a vigorous
approach of juxtaposing an assortment
of design elements with the single floor,
akin to drawing up a city inside a given
interior space, as unconventional yet
highly amusing and stimulating.


Caritas Lok Kan School
Architect: P & T Architects And Eng'r. Ltd
Location: Tin Shui Wai, Hong Kong
Project Year: 2008


The project brief for Caritas Lok Kan
School was to design a Special School
for Severely Mentally Handicapped
Children and it is the first-of-its-kind
purpose-built facility for severely
mentally handicapped children in Hong
Kong which aims to prepare them to
cope with the simple tasks of daily life.

Within the site area and budget
constraint, the architects wished to
assist the school and parents by a
careful architectural planning and
design. To help the students to
differentiate the concept of at school
and at home, the school complex is
divided by a prominent feature wall
and courtyard garden. The boarding
house which is their home is designed
to be on the ground floor, not like the
other typical facilities in Hong Kong,
which helps to improve the accessibility,
safety and management of students.


Valais Clubhouse
Architect: Ronald Lu & Partners
Location: Sheung Shui, Hong Kong
Project Year: 2010


The Valais clubhouses won a Hong Kong
Residential Building Merit Award for
creating a tranquil, harmonious
environment with exceptional planning,
design and materials.

The pool connects sequential views of
indoor and outdoor spaces that filled
with greenery, flora, grass, textures,
lights and reflections. Various
overhanging shading features are
designed to create shaded pockets
of outdoor spaces. The articulated
vertical shading screens at both the
atrium and the indoor pool also create
the clubhouse spaciousness and
blend with the natural surroundings.


Pak Shek Kok Promenade
Architect: Architectural Services Dept., HK
Location: Shatin, Hong Kong
Project Year: 2007


A landscape design for new waterfront
promenade adjacent Hong Kong's
Science Park Development. Project
form a key link in the local pedestrian
network. The promenade provides
a breathing space for youngsters,
who access the park through the
cycle track lying along the full length
of the promenade. 8 nos. of buildings.
It comprising a network of interlocking
open spaces and removal of vehicular
roads for the core.

The same materials palette is employed
for different buildings. Different types
of fair-face concretes, pre-treated
timber strips together with the painted
steel features tie up all the 8 individual
buildings forming a integrated whole
along the promenade.